Czekolada na gorąco z chili i cynamonem
Jeśli chcielibyście na Dzień Kobiet lub Dzień Mężczyzn zaimponować swojej drugiej połówce, ale w kuchni macie dwie lewe ręce, to poniższy przepis jest stworzony specjalnie dla was. Deser przygotujecie w 10 minut, a pięknie udekorowany będzie wspaniałą niespodzianką. I chyba nie muszę nikomu przypominać, że czekolada i chili to kulinarne afrodyzjaki…
Składniki (2 porcje):
- 1 szklanka mleka
- ½ szklanki śmietanki 30%
- 2 łyżki cukru
- szczypta chili
- 2 szczypty cynamonu
- 20 g czekolady mlecznej
- 50 g czekolady gorzkiej
Przygotowanie:
Do garnuszka wlej mleko i śmietankę, a następnie dodaj cukier, chili oraz cynamon. Wszystko podgrzewaj na małym ogniu, co chwilę mieszając. Gdy mleko zacznie się delikatnie gotować, dodaj posiekaną czekoladę i mieszaj aż czekolada się rozpuści, a płyn będzie gładki i kremowy. Przelej do filiżanek i udekoruj bitą śmietaną posypaną cynamonem. Smacznego!
Paulina Napierała